Orman Ürünleri

KONTRAPLAK (Kontrplak)


Uygun ağaç türlerinden ayrılan kaliteli tomruklar buharlama odalarında yumuşatılır. Soyma işlemiyle uygun kalitede kesilen kaplamalar fırınlandıktan sonra gyotinlerle biçimlendirilir. Yüzey ve kalite sınıflarına göre birleştirilen kaplama plakaları lifleri birbirlerine dik yönde gelecek şekilde tutkallanır ve prese hazır hale getirilir. Katlı preslerde uygun sıcaklık ve basınçta preslenen plakalar ebatlandırma ünitesine getirilir. Kenarları ebatlanıp temizlenen plakalar kalibre işleminden sonra piyasaya sunulur.

 

PLYWOOD

Orman ürünlerinin ana ürün gruplarından olan PLYWOOD (Beton kalıbı - kontraplak) gerek dekoratif gerekse, kalıplık kontraplak olarak, yapı ve inşaat sektörünün değişmezi olmuştur. Kalıplık kontraplak olarak kullanılmaya başlamadan çok öncede hem yat ve tekne imalatında, hemde dekorasyon amaçlı olarak Birçok alanda kullanılmaktaydı.
            

SUNTA

Sunta yongalama makinalarında küçük parçalara bölünen vasıfsız odunların hammadde olarak kullanıldığı odun parçacıkları belli bir nem oranında kurutularak tutkalla karıştırılır,belli bir sıcaklık ve basınç altında preslenerek tutkalın reaksiyona girmesi sağlanır. Elde edilen plaka mamüller zımparalanıp ebatlanarak pazara sunulur

 
MDF

İşlenerek lif haline getirilen sanayi odunu tutkal ve diğer kimyasallarla homojen bir şekilde karıştırılır. Pasta halinde pres yüzeyine serilen bu karışım uygun sıcaklık ve
basınç altında preslenerek plaka malzemesi haline getirilerek pazara sunulur. Masif ahşap gibi işlenebilen CNC tezgahlarda hatasız kesim, delik ve frezeleme imkanı sağlayan temiz üst yüzey ve düzgün kenarlara sahip olan lavhalalar, laklama, boyama ve kaplama gibi işlemler için çok elverişli bir malzemedir.


KAPI

Uygun sanayi odunu rafineriden geçirilip lif haline getirildikten sonra tutkal ve diğer kimyasal maddelerle karıştırılarak serme işlemine tabi tutulur. Çok katlı preslerde kapı yüzeylerinin şekillerini içeren pres saçları ile biçimlendirilerek kapı paneli elde edilir. Ebatlanan ham kapı panelleri astar boyama ve fırınlama işlemi yapıldıktan sonra ambalajlanır. Amerikan kapı paneli diye adlandırılan bu ürün estetik görünümlü ve ağaç desenlidir. İki, üç, dört ve altı göbekli seçenekleriyle her türlü son kat boya ve cilaya uygundur.

 
LAMİNAT
Dekor kağıtların reçine emme yeteniğinden faydanılarak melamin formaldehit ve fenol formaldehit reçineleri emdirilerek uygun sıcaklık ve basınçta preslenerek elde edilen yüzey kaplama malzemesidir. Değişik renk ve desen çeşidi estetiklik,ekonomiklik ve kullanım kolaylığı ile hijyenik olmasının yanısıra değişik tasarımı ve görüntüsü ile her türlü mobilya yapımında yoğun olarak kullanılan bir malzemedir.

Laminatın sunduğu avantajları;

Darbe mukavemeti çok fazladır
Rutubete dayanıklıdır
Sıgara yanıklarına karşı dayanaıklıdır
Asit ve bazlara karşı dayanıklıdır
Sıcak su ve su buharına karşı dayanıklıdır
Renk değiştirmez
Çatlama, kazınma ve yüzey aşınmasına karşı dayanıklıdır
İşçiliği kolaydır ve ebat alternatifleri vardır.
Temizliği kolaydır ve hijyeniktir.


MASİF PANEL

Masif panel üretiminde , çeşitli ağaç türlerinden ( kayın,meşe,ladin,sapelli,çam vb) kaliteli keresteler kurutulup profil makinalarından çekilerek standart kalınlıktaki ağaç parçaları haline getirilir. Parçalar, bünyesindeki kusurlu bölgeler temizlendikten sonra D4 tutkalı ile yapıştırılıp plakalar halinde getirilir. Kalibre makinasından geçirilerek standart kalınlığa getirilen plakalar ebatlanarak paketlenir ve piyasaya sunulur. Yüzde yüz doğal masif plakalar halinde mobilya endüstrisinde kullanılır.

 Su Kontrplak (Marine Kontraplak)

* Hafif Fakat Yüksek Dayanımlı,
* Rahat Kullanımlı,karpa
* Çevre Dostu,
* Uygulaması Geniş Alanlara Sahip, bir malzemedir.

Plywood ağaç tabakalarından oluşan bir paneldir.Plywood çok iyi mekanik dayanıklılığa sahip olmasına karşın hafif olan bir malzemedir.Katman sayısı genelde tek sayı olacak şekilde üretilir.Dış katmanlar genellikle panelin uzun ölçüsüne paralel yöndedir.Birbirini izleyen katmanlar birbirine dik olacak şekilde yapıştırılır.Bu üretim şekli dayanımı artıran vibrasyonla oluşacak şok etkilere karşı koyan bir yapıdır.

Plywood deyimi  veneer plywood  dışında  blackboard ve  laminboard  içinde kullanılmaktadır.

Plywood nasıl kullanılır

 Plywood ahşaptan yapılan kontrplak bir malzemedir.Yüksek basınçla tutkallı olarak ahşap tabakalar preslenir.Üzeri su geçirmez film kaplıdır.Plywoodun kalitesi kullanılan ahşap tabakalrın sertliğine ve dayanıklılığına,kullanılan tutkal kalitesi ve miktarına,press sırasında uygulanan basınca ve fenolik filmin kalitesine göre değişir.Kullanılan tutkal WBP (Wheather Boil Proof) cinsi olmalıdır.Dış kullanım için hava şartlarına dayanıklı olmasını sağlar.Kullanılan ağaç cinsi Birch(Huş) olursa dayanıklı ve sağlam olur.Vietnam veya Çin malı kavaktan yapılma çeşitler de piyasada satılmaktadır.Uygulanan press önemlidir.Kullanılan malzemeyle birlikte plywoodun kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biridir.Plywood alırken teknik dökümanında dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan biri plywoodun yoğunluğu olmalıdır.450-500 kg/m3 olanı da vardır.675 kg/m3 olanı da vardır.Tabii bunların arasında fiyat farkı olacaktır.Kullanım amacınıza göre seçiminizi yapmalısınız.Plywood kesilince tekrar kullanım olanağı çok azalan bir malzemedir.Kestiğiniz ve deldiğiniz oranda yıpranması da çok artacaktır.Kesilmesi gereken yerlere plywood kullanmak pahalı olbilir.Tabi brüt beton isteniyorsa ve bu inşaat maliyetlerinde göze alınmışsa kullanılabilir.Ancak keserek kullanılacak olan yerlere kaliteli plywood kullanılmaz.Çok kere ve kesilmeden veya keserek ama modül oluşturarak yapacağınız kalıpta mutlaka kalitelisini kullanın ucuz alırsanız bilin ki bir daha almak zorunda kalcaksınız ve daha maliyetli olacak.

Plywoodu korumak için:
1)Mutlaka her kullanımdan sonra temizlenip yağlayıp istifleme yapmak gerekir.
2)Mazot veye yanmış yağlar yerine özel kalıp yağı kullnınız.
3)Gereksiz fazla çivi kullanmamak gereklidir.
4)Zaiyatı kontrol altına almak için sahaya ihtiyaçtan fazla plywood vermeyiniz.Aksi taktirde kısa süre sonra ustalar daha önce aynı yerlere kesmiş oldukları plywood parçasını yukarı katta aynı yere çakacağına eline geççirdiğini keser ve aşırı zaiyat yapar.Ben taşeronlara kullanılması gerektiği kadarını teslim ediyorum.Sözleşmeye de verilecek miktarı yazıyorum.Kontrolsüz kesim yaparlarsa kendi ceplerinden fazlasını satın alıyorlar.Başka türlü başa çıkmanız mümkün olmaz.Sahada kendi kalfanız dahi olsa kesme motorunu şantiye şefi izniyle sahaya çıkarttırın.Yoksa elinizde bir plywood mezarlığı kalır.
5)Gereksiz açılmış delikler varsa macunla kapattırın.Plywood kenarları akrilik boya ile boyanabilir.
6)Söküm yapılrken manelayla tabakaların ayrıştırılmamasına dkkat edilmesi için taşeron veya saha kalfasını uyarın.
7)Plywooda açılan tierot delikleri standart olmalıdır.Daha sonra heryerde aynı sisitem uygulanmalı.İnşaat kalfalarının bütün şantiyelerde aynı standardı uygulamasını sağlayın ki daha sonra malzeme alışverişi yapılabilsin.

ADRES: Kemerkaya mah. Gazipaşa cad. Razı Aksu İşhanı Kat:4 No:26  TRABZON/TÜRKİYE 
TELEFON:  +90 462 321 02 82        FAKS:  +90 462 321 02 82      E-MAIL:  
info@kutluexport.com  



ENGLISH